6 June 2014

Cara Install Whatssap Plus

♥♥..ASSALAMUALAIKUM..♥♥
Salam 1 Malaysia y'all

Hi korang semua, pernah dengar tak whatssap sudah berwajah baru iaitu bertukar ke Whatssap+ ataupun Whatssap Plus. Apa tu Hanis? Macamana tu Hanis? Ce citer sikit Hanis? Mari Whatssap lama berwarna hijau kan, theme takde, emotion biasa-biasa je, warna pun dah bosan tengok hari-hari. Sudah semestinya anda bosan sangat-sangat kan. Application nie ada yang kena berbayar ada yang free. Ada yang pm/inbox Hanis katanya, dia kena beli RM20. Beza yang dia beli theme-theme banyak lawa-lawa. Kalau free nie theme-theme lawa biasa je. Ramai yang suka free kan, so Hanis bagitau yang free jelah.


Mai tengok whatssap baru Hanis sekarang. Woarghh nice color lah Hanis, almost pink. Of course because Hanis gila pink sesangat (tengoklah rupa blog nie, banyak pink kan)
Alamak, terbalik pulak, yang penting cantik tak?
Whatssap Plus nie iconnya berwarna biru, boleh tukar kepada 9 warna. Ada hijau muda, pink etc. Emotion dia pun lawa-lawa baq hang. Ada hampir 100 theme. 

Fulammak?? Tak percaya, meh tengok nie. Cuma cara nak install tu agak memakan masa bergantung tahap kelajuan internet anda. 



Total masa yang Hanis perlukan untuk dapat whatssap baru nie memakan masa hampir dua jam lebih sebab kelajuan internet Hanis sangat selowwwwww macam siput babbbbbbbbi(famous betul kan babi sekarang nie).


Sebelum tu Hanis nak wish thanks a lot kepada rakan Hanis, Muhammad Zulkifli yang banyak menjawab soalan merepekku semasa nak install whatssap plus nie. Dia yang suggest Hanis guna whatssap baru nie. Seminggu lepas tu baru Hanis install sebab ramai kawan-kawan lain dah try, tengok theme diorang guna. Perghh awesome giler, terdetik plak nak try theme sendiri. Opkoss pinkish ler..


Dah banyak Hanis membebel nie, ada yang berminat ke tidak???


TIDAK???????


YA???


YA!!!!!!


Berminat, anda kenalah ikut step seterusnya, kalau ada yang tak faham boleh inbox/pm Hanis di page Belog Cik_Honney ok.

Cara-cara tukar kepada whatssap baru:
 (download sehingga selesai download, biarkan sekejap)

2- Pergi kat setting whatssap yang lama pastu cari chat setting ambil tekan backup 2-3 kali

Refer gambar ini untuk cara nak backup.

3-Then uninstall whatssap lama(say bubye to him)

4- Pergi file download, install whatssap icon biru yang download tadi. Install macam biasa
 (Siapa yang tick unknown source, sila remove/untick. Kalau tak sampai bila korang tak dapat install whatssap baru nie)

5- Ikut arahan selepas dah selesai install. Jangan lupa restore data.

 6- Selamat datang ke whatssap plus yang berwarna biru..
Sudah dapat whatssap baru anda, mari sini Hanis nak ajar cara setting setakat yang Hanis tahu dan sempat godek-godek seharian ini.

 Berdasarkan gambar atas ini, no.1 tu cara install whatssap baru(refer step no.4 pada penerangan sebelum gambar atas ini.). No.2 refer pada PLUS, plus nie cara nak download untuk dapatkan theme yang menarik. Hampir 100 theme kesemuanya. Pilihlah yang mana berkenan di hati.
PLUS, cara download theme
Last but not least, nak setting untuk dapatkan warna macam Hanis ini . Korang pilih warna pilihan masing-masing lah nanti. Hanis pilih warna fav Hanis dulu kini dan selamanya.
Gambar atas dah besar, yang ini kecil sikit sudahlah.
Part terakhir ini, agak best dan mencabar. Jom main warna bersama whatssap plus. Sebelum nak dapat bahagian Conversation Screen ni, korang kena pergi Setting. Refer gambar kat atas nun. Dah nampak setting, klik setting tu dan followlah seperti yang tertera di gambar bawah ini. No.1,2,3. Dah siap boleh patah balik ke no.2 edit pula ke 1.2 Chat(editlah sukati ko.)


Amacam??? dah dapat ke rupa whatssap kegemaran korang semuanya tu. 

Dah panjang lebar Hanis membebel kat atas tu, harapnya ada yang perolehi manfaat. Jangan lupa kongsi bersama rakan yang lain ya. Penat lelah Hanis taip entry baru nie pepagi buta, Hanis mengharapkan komen anda dibawah ini. Komen lah apa-apapun agar Hanis rasa tak sia-sia entry kali ini dipaparkan pada pepagi buta nie. 

update terkini 16/12/15
Ada segelintir yang masih lagi dapat install whatssap pus ni dan ada yang tak dapat install dah. Hanis dah tak dapat guna app ni sp kembali guna whatssap HIJAU yang biasa tu saja. sedih lah dah takde whatssap pinkish lagi

Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J 

21 comments:

  1. Assalam.... Kalau tab xleh support ye hanie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure lah, cuba awak try tengok. Saya guna hp adroid je.

      Delete
  2. whatapp + ni masih free ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang free ada yang kena berbayar

      Delete
    2. Kak nak tnye skit skrng tq bleh dah ke... Bile nak install je.. Sis Kate kna update.. Cam ne kak??

      Delete
  3. whatapp baru ni masih free ke?

    ReplyDelete
  4. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari segmen Nak URL Blog #5 by mialiana.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Perkenalan kembali dari Hanis

      Delete
  5. macam best je.. nak install...

    #terima kasih sudi join... blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/06/senarai-url-blog-5.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best nie kak mia, try lah install

      Delete
  6. mcm na nk tw yg unknowm soucre tu

    ReplyDelete
  7. mcm na nk tw yg thick unknown tu..

    ReplyDelete
  8. Abe Kie dtg dari segmen URL Blog #5 Mialiana dan terus follow blog awak. Jemput ke blog sy plak. TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah blog kesayangan nie. :)

      Delete
  9. lepas nie nak try jugak laa.. btw .. singgah dari segmen kak mia :) terjatuh cinta dekat sini , terus follow .. .hoho

    ReplyDelete
  10. cik pishang.
    hanis.sya bukak link tu tpi xthu nk tekan button yg mna.tlg

    ReplyDelete
  11. ada dua pilihan lelaki atau perempuan . nak pilih yg mana? please tolong

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com