8 December 2012

JOM pi Pusat Sains Negara Wilayah Utara, KEDAH


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Kira-kira satu jam lebih kami berada di Muzium Padi, kami meneruskan perjalan ke destinasi seterusnya pula. Satu lagi destinasi menarik untuk dikunjungi apabila bertandang ke negeri Kedah ini adalah Pusat Sains Negara Wilayah Utara. Lokasinya terletak di Gunung Keriang kira-kira 8 km dari bandar Alor Setar dan bersebelahan dengan MuziumPadi

--->Taraaaaaaaaa...apa-apapun jom like page belog wadahberbicara nie dulu. Penat tau aii mengarang.

Opss untuk info kali ini tuan tanah perolehi dari KEDAH2U
Pusat sains ini mempamerkan kepada orang ramai berkenaan dengan sains, teknologi dan inovasi terbaru.

 Pusat Sains Negara Wilayah Utara
Di sini, pengunjung dapat mempelajari pelbagai perkara mengenai sains kerana terdapat banyak peralatan yang menerangkan kaedah-kaedah yang berkaitan dengan teknologi dan sains.

Masuk adalah percuma.

Kanak-kanak ribena, sempat lagi berposing di sini
(maklumlah time muda mudi dulu tak sempat bergambar.)

Kereta proton. Part nie aii tak minat. Jom kita masuk dalam

 
 Yang paling menariknya adalah apabila melangkah masuk ke dalam dewan pameran (Science Mall)

Gambar nie ada asap keluar dari atas kepala (konon-kononnya sejuk ler)

Plasma??! apa tu, getaran pada tapak tangan kita lah,(ada yg getaran cantik dan ada yg getaran buruk macam getaran tangan cik honney tu (baju kuning ler) )

Kipas burung merak pun ada??

Tempat bintang zodiak. Nak tengok bintang tu kena tekan 'red button tu'

Bintangnya mana, susah ler nak tangkap gambar, kena datang tengok sendiri baru best!!

 
Menunggang basikal di atas tali(tapi waktu cik honney pergi part nie ditutup, sedih ulls!!)

Gambar apa nie???

Hah..Masa nielah kita boleh belajar bagaimana ombak berlaku. 
(Dalam kotak tu ada air)
 

 
 Bagaimana tornado terbentuk ? Datang ke sini untuk mengetahuinya

Tapi masa kitaorang pergi part nie pun ditutup.

Muka suspens tatkala masuk rumah yang ditimpa gempa bumi.

cara untuk menghasilkan 3D.

Part dibawah nie dah masuk area KIDS PAVILION. Jangan ingat kat KL je ada Pavilion, sini pun ada tau.


Meriam udara- dapat dilihat kesannya melalui teropong kecil yang berwarna putih hitam tersebut.

basikal tengkorak- kita kayuh tengorak tu pun kayuh???!! eurmm gimana tu, kenalah datang sendiri.

Climbing wall, anda mampu?? sila sahut cabaran disini

roket soyuz..

Ingin jadi halimunan, Datanglah ke sini

Jangan pendamkan bakat yang terendam, luahkan segala-galanya disini.

Belajar cara membuat pusaran air.

Kenali anggota tubuh badan kita.

Kiri : Timbang jumlah air di dalam badan, Kanan: Timbang berat ketika berada di planet-planet lain.


Banyak lagi perkara menarik yang ada apabila anda berkunjung ke sini Pusat Sains Negara Wilayah Utara di negeri Kedah ini. Tak percaya, jom layan kegembiraan yang cik honney kecapi bersama sepupu dan budak kechik.



Part game nie penat mulut kitaorang nak tiup. 
Cara untuk meniup adalah dari arah anak panah warna merah tersebut.

Maklumat Ringkas
Dibuka setiap hari bermula pukul 9.00 pagi sehingga 5.00 petang untuk lawatan dan masuk adalah percuma. Kemudahan yang disediakan di sini adalah surau, tandas, kafeteria dan lain-lain.

Sangat sesuai untuk pelajar-pelajar dan keluarga.
Lokasinya terletak di Gunung Keriang kira-kira 8 km dari bandar Alor Setar dan bersebelahan dengan Muzium Padi. Pusat sains ini mempamerkan kepada orang ramai berkenaan dengan sains, teknologi dan inovasi terbaru.

Akhir sekali...

Opsss sebelum terlupa....bagi sesiapa yang ingin ke Pusat Sains Negara Wilayah Utara nie. Mungkin info begini sangat berguna untuk anda semua.

Di sini juga turut tersedia surau dan tandas awam. Semapt jugalah kami beribadat di surau yang disediakan sebelum meneruskan perjalanan ke MENARA AS!!

Sumber gambar yang bertarikh semuanya diambil dari my.kedah.org

1 comment:

  1. Well very carefully structure indicates through to 3 years within your moves, productively making a flap.
    Range 8-10 is the only Hamilton Woods BrewStation 47214.
    The down-side of it this task your bucks grows up risky hands and nothing.
    think surprisingly cuddle at the start even though the best jeans may with each set on together with shower.


    My web blog: large toaster ovens reviews (http://Toasterovenpicks.com/)

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com