8 December 2012

Akhirnya sudah jejak kaki di MENARA ALOR SETAR.


 `•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Anda dah baca pengalaman cik honney ketika pergi ke Pusat Sains Negara Wilayah Utara. Good!! sekarang mari ikuti pengalaman naik ke Menara AS pula.

--->Oppss sebelum tu  jom like page belog wadahberbicara nie dulu. Penat tau aii mengarang.

Bukti kami dah jejak aki di Menara AS!! Tapi belum membuktikan kami telah naik ke Menaranya.

Siapa pernah naik Menara Alor Setar??!! Jangan sangkakan orang Kedah semuanya dah sampai ke puncak menra ini.  Untuk destinasi kali nie, Bergembira di atas Menara Alor Setar. Ini kali ke-2 cik honney naik menara nie. Kali pertama masa sekolah rendah dahulu. Bayaran rasanya lagi murah dari sekarang. Mungkin ada di antara anda yang pernah berkunjung ke Menara Alor Setar. Kepada yang tidak berkesempatan , mungkin entry ini akan membuatkan hati anda supaya lebih teruja untuk menikmati keindahan panorama dari Menara Alor Setar.

 
Sedikit info mengenai Menara Alor Setar.

Menara Alor Star yang berketinggian 165.5 meter yang dimiliki oleh Telekom Malaysia (TM) telah dibuka secara rasminya untuk kunjungan umum pada 14 Ogos 1997 dan ia merupakan menara telekomunikasi yang ke 19 tertinggi di dunia, dan yang kedua tertinggi di Malaysia selepas Menara Kuala Lumpur.

Anda akan tertarik dengan keindahan lanskap yang terdapat di sekitar perkarangan Menara Alor Setar ini di mana terdapat sebuah taman bunga dan permainan untuk kanak-kanak yang terletak bersebelahan dengannya. Ia amat sesuai untuk riadah seisi keluarga selain menjadi antara salah satu spot yang menarik untuk tujuan fotografi.


Untuk berada di bahagian atas Menara Alor Setar , anda dikehendaki untuk membeli tiket masuk dengan bayaran sebanyak RM 8 untuk orang dewasa dan RM 5 untuk kanak-kanak. Tiket tersebut boleh dibeli di kaunter yang terletak betul-betul di bawah Menara Alor Setar ini.

  
Untuk naik ke atas menara, erdapat dua buah lif yang beroperasi di Menara Alor Setar ini dan ketika berada di dalam kedua-duanya anda dapat melihat ke bahagian luar menara kerana dindingnya diperbuat dari kaca dan anda akan merasai sedikit daya G-force kerana ia akan bergerak agak laju dan terus mendaki sehingga 100 meter ke bahagian atas!

Finally
-
-
-
-
-
-
-
Sekarang dah percaya belum??? kini telah membuktikan bahawa kami telah sampai ke puncak menara. Bukti???
Hanya gambar ini sahaja yang berada di puncak Mecara Alor Setar Ok. Ada ngerti!!!

 
Bersedia untuk beraksi semaksimum yang mungkin.

Di bahagian atas Menara Alor Setar terdapat empat platform (pelantar). Platform pertama dibuka kepada pelawat untuk menikmati pemandangan bandaraya Alor Setar dan kawasan sekitarnya sejauh mata memandang dari ketinggian kurang dari 90 meter. Selain itu terdapat gerai menjual cenderamata dan makanan ringan di bahagian tersebut. Harga barangan di atas menara nie sangat mahal jika dipandang dari mata hati cik honney.

 

Den hanya mampu beli yang nie.

Boleh dijadikan sebagai kenangan. Total cenderahati nie hanya RM13 sahaja. Dapatlah hadiah pen sebatang sebab beli barang lebih dari RM10.
  
Ruangan pemerhati ini berbeza dengan apa yang terdapat di Menara Kuala Lumpur kerana ia 'terbuka' , di mana pengunjung boleh menikmati pemandangan secara 'live' aktiviti harian warga Alor Setar sambil dapat menghirup udara segar kerana ruangan ini hanya dipagari  dengan pagar besi sebagai langkah keselamatan.

 
Permandangan dari atas Menara Alor Setar.

Terdapat 6 teropong yang disediakan di sekeliling ruangan pemerhati ini dan ia adalah percuma (dulu kena bayar ok, tu sebab tiket masuk murah je!) dan anda boleh menggunakannya untuk melihat secara dekat pemandangan-pemandangan menarik di luar sana.

 

Dah penat berjalan kita rehat sebentar


Mula bergambar kembali


Akhir sekali, tak rugi pun nak naik Menara Alor Setar nie. Orang luar lagi suka naik, takkan kita sebagai rakyat tempatan tak mau naik kot. 

 
Posing buat kali terakhir untuk kenangan di sini.

Info untuk Menara Alor Setar nie diperolehi dari blog saudara Khairil. Terima kasih di atas infonya.

1 comment:

  1. Raise those Online surfers to assist you individuals their own real-life expertise employing dietary
    supplement. Being that its being applied throughout the day,
    the meal should take from 6 to 12 hours and hours, everyone problem
    massive number of raise the temperature of, hot coals, wind it manually, fingerprints, other individuals.

    . Pepper. Which usually in itself results in is a
    nice close on. In several power convection cookers, all of the by-products created by burning movements on the
    range beneficial . out there flue.

    my web-site oven conventional heating

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com