4 October 2012

RESEPI MEE GORENG SIMPLE


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all


Selamat tengahari...amacam dah lunch belum..?? kalau belum jom try buat Mee Goreng Simple nie..yang pasti rasanya superb mavelous dan masa yang diperlukan hanya 10 minit.. Mee goreng nie sedap sangat walaupun tak ada sayur mayur yang penting tak PEDAS (maklumlah den tak makan pedas)..Resepi nie honney olah untuk seorang makan sahaja(resepi asal sila rujuk sumber). Jika korang nak makan ramai orang sila gandakan kuatiti bahan.


Lagi sedap bila diminum bersama air TEH BUNGA suam-suam kuku nie. Bau haruman bunga kekwa yang wangi nie makin menyelerakan lagi den nak makan mee goreng nie.. Aishhh rugilah kalau tak cuba resepi yang sangat mudah lagi meletop nie..

RESEPI: MEE GORENG SIMPLE
Disediakan Oleh: Cik Honney

Bahan-bahan (hidangan untuk seorang makan)
100g mee kuning - rendam dalam air suam seketika dan toskan
1 biji cili merah(honney skip)
*2 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
1 biji telur
3 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn sos tiram
4 sudu kicap manis
Sayur sawi(honney skip)
Garam sedikit
Sedikit minyak utk menumis
sedikit air
*ditumbuk kasar


Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali.
Masukkan bahan yang dtumbuk.
Kacau goreng hingga garing(jgn sampai hangus pula) dan masukkan telur.Kacau lagi seketika.
Apabila telur kelihatan separuh masak,masukkan sos cili,sos tiram dan kicap.Jika kelihatan kering,tambahkan sedikit air.Kacau lagi selama lebih kurang 10 saat dan masukkan mee kuning.Kacau rata. Masukkan secubit garam.
Kacau sehingga rata hingga masak.
Sedia untuk dihidangkan panas-panas..


J --SELAMAT MENCUBA-- J



Oppss...tolong tekan sini jap...Makseh awak!!

2 comments:

  1. teh bunga tu....... *menggoda :)

    ReplyDelete
  2. @Ikhwan Suhaimi cpt2x pergi buat teh bunga..sure lagi tergoda..hehe

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

 
Copyright © 2017 Wadah Berbicara. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.