26 October 2012

Resepi Biskut Coklat


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Selamat Hari Raya Aidil Adha, malam nie Cik honney tak mau cakap banyak-banyak. Jom kita layan resepi Biskut Coklat nie. Opsss..sebelum tu nak beritahu resepi nie den dapat ilham dari resepi Biskut Almond London. Beza biskut nie han resepi Biskut Almond London. Beza biskut nie hana pada badamnya sahaja. Disebabkan den tak berapa nak suka terhadap badam den cipta resepi baru. Senang untuk rujukan masa depan…hewhewhew… Cara nak buat dia sangat senang. Apa yang diperlukan??? Jom chakedaout bahan-bahannya.



Resepi : Biskut Coklat
Sumber: Ilham dari Biskut Almond London.
Anggaran dalam 100 biji

150 gm buttercup
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil emplex
70 gm gula icing
1 biji kuning telur
½ sudu kecil esen vanila

Untuk menyalut biskut
Cawan kertas secukupmnya 
Coklat masakan secukupnya(coklat gelap dan putih)
Manik "moon" untuk hiasan.

Cara-caranya:
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh agak-agak sebesar ibu jari tangan(jangan ibu jari kaki pula ye). Bujurkan
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.

Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas.
Hiaskan ikut citarasa masing-masing.

--SELAMAT MENCUBA--

3 comments:

  1. macam bez..kalu rajin nak try la buat..hehe..nway, singgah la blog bihah,,=)

    ReplyDelete
  2. susah mau cari orang sekarang yang rajin memasak :)

    ReplyDelete
  3. Hey There. I found your blog using msn. This is
    an extremely well written article. I will be sure to bookmark
    it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post.
    I'll definitely comeback.

    Feel free to visit my webpage ... viagra

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com