12 September 2012

Resepi Jem Nenas Sedap Giler

`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all
                                              
Walaupun Raya Aisilfitri sudah berlalu tetapi bagi penggemar Tat Nenas sure meleleh tengok gambar kali nie, untuk sekalian kalinya Hanis cuba membuat Tat Nenas nie sendirian, sebelum nie asyik makan orang buat je. Beli??? Ohh den dah 6 tahun tak beli kuih raya. Bukan tak nak beli, tapi susah nak jumpa yang betul-betul kena selera anak tekak nie. Jadi, dari membazir baik kita buat sendiri lagi    jimat dan dapat makan dengan puas sekali. Yang pasti dijamin bersih lagi suci dan HALAL toiyiba...Bukan apa, sekarang banyak barang yang tak diragui tahap kehalalannya di pasaran. Ada je pihak yang cuba sabotaj dengan memasarkan produk yang halalnya diragui, jadi untuk tidak bersikap was-was adalah lebih baik semuanya dibuat sendiri mengikut tahap kemampuan masing-masing.
Hancur disentuh cair dimulut

     Untuk membuat tat nie, idak ler susah sangat pun. Tapi kena ada mood yang rajin lah baru boleh buat, sebab mula-mula kita kena sediakan jem nenas dulu. Lagi sedap buat sendiri, kalau dah "M" besar tu pergi jelah Tesco ke Giant ke cari jem yang segera tu. Tapi tak umphhh lar. Buat sendiri lagi umphh la. Tapi sebelum tu kita kenalah buat jem nye dulu.

       Resepi untuk jem nenas nie, Hanis dapat dari kawan baik(baik ker??? baik ler kot..hihi). Sanggup den sms dia tanya wooo...Orait jom den ajar korang baut jem nenas. Senang je, tapi step paling leceh dan renyah adalah masa nak kupas buah nenas tu je(maklumlah sebelum nie 
bonda aii je yang buatkan, kali nie dia suruh buat sendiri..alahaiii..tercabar ualls). 
Part lain semua senang aje.


Resepi: Jem Nenas Superb
Sumber: Fazlun Farahanim aka Kawan Hanis    

BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
2 biji nenas diparut kasar(Hanis guna 2 biji nenas madu saiz sederhana)
sedikit pewarna kuning
2 ½ cawan gula(Hanis guna 1½ cawan je)
Sedikit esen vanilla
daun pandan diikat simpul (Hanis tambah)

CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
Kupas buah nenas(buang mata-mata nenas tu, den tak tahu ler korang panggil pe.)


Potong 4 secara memanjang dan parut nenas secara kasar(rujuk gambar).



Buang airnya.(kalau nak buat jus pun boleh nak buat aiskrim malaysia pun boleh, den buang je terus.)


Toskan sehingga air dah kering (agak-agak lah ye)

Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
Setelah kering masukan gula, vanilla dan sedikit pewarna.(buangkan daun pandan)
Kacau tanpa henti hingga likat.
Angkat dan sejukkan.
Bolehlah gentelkan kecil-kecil.
Masa untuk memasak jem nie lebih kurang 15-20 minit, dengan api sederhana.


Taraaa...jem nenas buatan sendiri...mau semerbak nenas..

Orait..resepi TART NENAS GEBU boleh tengok di entry lain. TART NENAS GEBU

8 comments:

  1. yang ni nmpk sedap..rasa nak ngap jer..baru jer mkn tat nenas tapi tak umpph la.. kwn bg...hehe.. rezeki juga tu kan.. ;)

    ReplyDelete
  2. mcm sedap jer. dah laaa tart nenes mmg kegemaran saya! huhuhu

    ReplyDelete
  3. haishhhh.. tart yang cair dimulot itu SEXY !

    ReplyDelete
  4. Salam kenal dan akak follow ye.
    Wahhh sedapnya....tart nenas mmg fav akak.

    ReplyDelete
  5. @Cik Puan Izan✿ trylah buat sendiri pula..sure lagi heppi..

    ReplyDelete
  6. @Sue PeLik memang sedap..puas kalau dapat makan sebalang kita sorang je...hihi

    ReplyDelete
  7. @Ikhwan Suhaimi aisehhhmennn..memang SEXY habis ler ketika menikmati tart yang cair dimulut nie..

    ReplyDelete
  8. @Norzie hany salam ukhuwah kak..yapp fav honney juga....

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com