31 July 2012

Resepi Koktel Mudah yang Sedap


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Sementara nak tunggu berbuka untuk hari ini apa kata kita cuba resepi koktail semangka nie, mudah dan lazat, sedap diminum ketika sejuk. Sedapppppppppppppp..Aduh kecuq ayaq liuq dah aihh..


sumber google

Tahu tak semangka tu apa??.

 Bukan nangka ye..harap maklum

 Cepat search tanya Mr.Google anda.

Tara….



Buah Tembikai???

Kenal ke tak??nampok beno nipunyer

 Watermelon, takkan tak kenal kot.


Nie koktail campuran(sumber gambar google)

Antara kelebihan buah tembikai ini adalah:-
Yang pertama mestilah boleh buat koktel macam resepi di bawah nanti, letak ais minum masa cuaca panas macam sekrang nie memang gempak ler, kantoi sapa tak puasa. sabarrrr, tinggal berapa jam je lagi untuk berbuka...

Antara kelebihan lain adalah

-Buah tropika ini kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, asid folik dan zink. Dikenali sebagai Citullus vulgaris dan mempunyai khasiat yang tinggi.

Jus buah ini amat muajarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti demam, masalah perut kembung, sakit kepala dan penyakit paru-paru. Jus ini juga memberi tenaga dan kekuatan di kalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh badan yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit . Selain itu penyakit artritis, gout serta keracunan uremik yang berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan dapat diatasi dengan pengamalan minum jus buah ini.

Tapi disarankan jangan makan banyak-banyak nanti batuk.

Sebelum mengundur diri, Honney kongsikan satu resepi yang mudah untuk anda lakukan.

Resepi: Koktail Semangka
Sumber: Cik honney

Bahan-bahanya:-
Sediakan sepotong buah tembikai yang segar.
àPotong kiub-kiub

Untuk Koktel:-
1 cawan susu cair
1 cawan air
2 sudu besar susu pekat
Sedikit ais cube
àSatukan semuanya,masukkan potongan kiub tembikai dan hidangkannya.
*Boleh juga dibekukan dan menjadi ais Malaysia.
*Tambahlah apa yang korang nak makan, nata de coco ke, buah-buahan lain ke, apa-apa jelah.

inilah hasilnya..

Orait, dah check bahan-bahan semua ada jom pi buat, Selamat Menyambut Ramadhan Al-Murabak.

--SELAMAT MENCUBA--

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com