19 June 2012

PIZZA HOMEMADE



`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Hye y’all..good night peeps! how about your dinner?? orait, now Hanis want share some recipe that i think very simple to do.  You just spend 10 minutes to prepared this recipe. Want to know how the method?? Cehhwaah... I speak London okey...maklumlah last speaking nie pun time monsoon MUET dulu. Memang giler habis lah speaking. Walaupun salah, at least kita try. Last-last dapatlah Band 3. Syukur alhamdulillah. Orait, now we continued..

What to do when you like to eat as me? Make pizza, of course! Of course you thought the dough was "slimy and gross" but I loved picking my own toppings, and the finished product was "awesome".
Over the years I've enjoyed eating pizza and now my favorite pastime is making them. I've collected many pizza recipes for trying own and for my book recipe(just for my collection).

The following method I patched together from my own recipes
some of you might be wondering what the benefits of homemade pizzas.

These are the 3 main benefits of homemade pizza (in my opinion ok):

Making pizza is fun!
Home made pizzas are healthy, the ones from your local pizza delivery are not.
You can adapt any pizza recipe to your own taste.
OK, now lets get started. I recommend starting at the pizza dough section, then moving on to the pizza sauce section before finally taking a stroll into the pizza topping area.

What are you waiting for? It's time to roll up those sleeves and get stuck in!! want to know how the method just refer HERE.  Ok guys. Now, we use second method. Very easy, just 10 minutes we can eat our homemade piza. How??

 Now back to Malay, susah nak explain kalau speaking London. Kena improve lagi. Kalau ada salah penggunaan bahasa tu sudi-sudilah tegur ye. Den nie anak melayu tulen kena dilentur lagi lidahnya. InsyaAllah  satu hari nanti lancarlah berbahasa omputeh nie ye.


Resipi:  MARVELOUS HOMEMADE ROTI PIZZA 
Sumber: MY OWN RECIPE

 Bahan Untuk buat Inti (yang nie Hanis rujuk kat resepi dari blog KAK MADIHAA)
·         100 gm daging kisar (*Hanis guna daging ayam yang dipotong dadu)
·         1 sudu besar bawang cincang (*Hanis guna bawang holland yang kuning tu, sedappp )
·         1 sudu besar serbuk kari daging (*Hanis follow je )
·         1/4 sudu kecil serbuk jintan manis (*Hanis follow je )
·         1/4 sudu kecil serbuk ketumbar (*Hanis follow je )
·         2 helai bay leaf(*Hanis tambah untuk naikkan keharuman, boleh juga korang ganti dengan daun kari aka daun karapole )
·         1 sudu kecik serbuk paprika (*Hanis tambah untuk kepedasan, korang boleh juga guna serbuk cili atau cili boh )
·         2 sudu besar minyak (*Hanis agak-agak  je )
·         1 biji tomato masak ~ dipotong kiub (*Hanis skip )
·         1/2 cawan air (*Hanis follow je )
·         garam secukupnya & 1 sudu kecil gula (*Hanis follow je )

Cara Membuat Inti:
Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga kekuningan, masukkan rempah kari, jintan manis & ketumbar kacau sebentar dan masukkan daging ayam serta air. Kemudian masukkan serbuk paprika dan bay leaf. Agak dah gaul sebati masukkan garam & gula dan kacau hingga daging  ayam masak dan sedikit kering. Angkat dan sejukkan.


Bahan –bahan lain:
·         Roti potong / roti sandwich (*Hanis guna roti biasa je, rujuk gambar. Kalau nak best lagi guna                
           roti gardener tapi disebabkan akt sini roti gardener tak sampai so kita guna alternatif lain ok. )


·         Baking paper (*Hanis guna untuk alas atas dulang pembakar agar roti nanti tak hangus )
·         sos cili
·         sos tomato
·         mayonis
·         pizza seasoning whole(semua lengkap, tak perlu beli oregano,dry parsley dahh)


·       Chesdale yang dipotong kecil-kecil agar cepat cair. Nak sedap lagi korang beli cheese mozzarella tapi 
         kat sibu nie puas cari cheese tu tak de jadi den guna yang nie.



Cara Membuatnya:
  1. Panaskan oven selama 10 min guna suhu 190c guna api atas bawah (bergantung pada oven masing-masing la ye)
  2. Alaskan dulang pembakar dengan baking paper (untuk elakkan roti korang nanti hangus kat bawah dia)
  3. Ambil sekeping roti sapu mayonis di sekeliling permukaan roti kemudian sapu sos cili dan sos tomato then baru letak inti. Lepas tu letak ler chesdale tadi then picit sos dan mayonis. Last skali letak chesdale lagi

Kemudian bakar dalam 10-15 min guna api atas sahaja. Time nie jaga api leklok takut nanti hangus.



Siap untuk dingapp...

--SELAMAT MENCUBA--

*dah cuba jangan lupa kasi feedback ok...comfirm korang tak menyesal ler...i swear manyak sedap lorhh!!

10 comments:

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com