1 June 2012

CARA MUDAH BUAT PIZZA SEDAP


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Selamat malam..seperti mana yang telah di-upload di facebook cik honney, semalam honney telah berjaya membuat satu lagi resepi yang diperolehi dari sahabat lamma, iaitu cik farah yang mana sekarang dia sedang berjinak-jinak dengan dunia blogging nie.  Nak kenal lebih lanjut dengan beliau, bolehlah follow Cik Farah ye.



         Resepi yang dimaksudkan ialah Homemade Pizza yang mana resepi asal dia adalah Piza Sardin dan resepi ini telah diubah mengikut citarasa cik honney  berdasarkan resepi dari Piza Sardin dari Cik Farah. Disebabkan den kurang gemar terhadap en sardine nie jadi den durhaka sedikit dan  ubah kepada Pizza Hotdog dan juga Seafood Pizza. Sekali buat bermacam-macam jenis pizza yang dapat dilakukan. Seperti kata orang seni, seni itu indah. Melalui seni macam-macam boleh buat. Jadi dengan sedikit bakat seni terendam yang ada dalam diriku ini maka terjadilah pizza pelbagai bentuk dan rupa nie. Rasa??? Tetap sama...Cuma size je berbeza.

seafood pizza

sedappppppppp

     
Resepi: Homemade Pizza
Sumber: Farah Zawani Zulkifli.(facebook)
*resepi asal korang boleh rujuk di facebook empunya sumber. Resepi di bawah nie adalah resepi yang digubah oleh cik honney.


Bahan-bahan:-
500 gram tepung gandum.(diayak)
2 sb buttercup dicairkan
1 sb shortening
1 sk garam
1 biji telur gred A
*½ bungkus yis segera
*1 sb gula
*½ cawan  air suam
1½ cawan air

Bahan untuk hiasan:
sos cili
sos tomato
mayonis
paprika powder
pizza seasoning whole(semua lengkap, tak perlu beli oregano,dry parsley dahh)
serbuk lada hitam
hotdong yang direbus
udang direbus

Antara bahan yang digunakan.

Cara-caranya:
1-    * rendam yis bersama air suam+gula hingga yis kembang(dalam 10-15 min)
p/s:nak tahu yis kembang dia akan berbuih-buih hingga 1-2 inci macam tu la. Korang perhatikanlah sendiri. Jangan lalai, nanti melimpah keluar.
2-  Gaul tepung bersama shortening dan butter yang dicairkan sampai jadi macam serbuk roti.
3-    Kemudian bila yis dah kembang masukkan ke dalam adunan tadi gaul sebati.
4- Masukkan air sikit demi sedikit hingga adunan gaul sebati dan tak melekat di tangan. Uli hingga adunan lembut.

uli hingga adunan licin barulah ditutup.

5-  Kemudian tutup adunan dengan kain lembab direnggang sedikit bagi udara masuk.
6-    Selepas 1-2 jam adunan kembang bolehlah uli menjadi pizza kesukaan anda.

dah kembang bolehlah tumbuk-tumbuk sikit bagi keluarkan angin

Tukan uli kali nie adalah cik moon

uli dan bentukkan piza kesukaan anda

7-    Hias mengikut kreativiti anda.
p/s: cara  honney hias mula-mula sapu adunan yang dah di uli tadi dengan mayonis, kemudian letak sos cili+sos tomato. Kemudian tabur serbuk pizza seasoning whole. Last skali baru letak hotdog, udang dan sebagainya.



     8-    Bakar dalam 180c, 15 hingga 20 minit. Sebelum tu korang panaskan dulu oven selama 10 minit.(boleh start panas waktu tengah hias piza korang tu)

*Kalau nak sedap lagi bolehlah letak cheese. Tapi kali ini den lupa nak letak. Beria beli chesdale tapi lupa nak boh..



Kalau ada sebarang pertanyaan jangan segan silu untuk bertanya.. orait.

--SELAMAT MENCUBA--

19 comments:

  1. Kenapa xda pon aku ? Aku tukang uli tu, sampainya hatimu . huhu :((

    ReplyDelete
  2. I believе what you typed made a lot of sense.
    However, what about this? what if you аddeԁ a littlе content?
    I mean, I don't want to tell you how to run your website, but suppose you added a headline that grabbed people's attention?
    I mean "Homemade Pizza" iѕ kinda ρlain.
    You might looκ at Yahoo's home page and see how they create article headlines to get viewers to click. You might try adding a video or a related picture or two to grab readers excited about what you've written.
    In mу oрiniоn, it might make your posts a lіttle livelіer.



    Tаκe a looκ at my homеpage :
    : http://galaxys3.fr
    Feel free to visit my page ...

    ReplyDelete
  3. It's truly a great and useful piece of information. I'm hapρy that you
    shared this helpful infoгmatіon
    with us. Pleаse keep us up to date like
    thiѕ. Thanκѕ for shаring.

    Μу blоg: http://www.vapornine.com/
    my web page >

    ReplyDelete
  4. It's very effortless to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this website.

    Feel free to visit my weblog - Pikavippi
    My web site ::

    ReplyDelete
  5. Today, I went to the beachfront with my children. I found a ѕeа shell and gave it tо my 4 year old daughteг аnd ѕaid
    "You can hear the ocean if you put this to your ear." She ρlaced the shell tο her еar and scгеamed.
    There was a hermit cгab inside and it ρinched her eaг.
    Shе neveг wants to go baсk!

    LoL I knоw this is еntirely off tоpic but I hаd to tell someone!



    Fееl free tο visit my wеb blog: pikavippii.net
    Also see my web site:

    ReplyDelete
  6. Νice ρost. I wаѕ сheсκing constantly this blog and I
    аm impгesѕеd! Verу helpful іnfo partiсularly thе lаst part :) Ӏ carе for such info muсh.
    I was looking for this cеrtаin info for a lоng time.
    Τhаnk yοu and best of lucκ.


    my wеb sіte ... avenue q dvd
    Also visit my web blog ; samsung galaxy note 2

    ReplyDelete
  7. You're so cool! I don't suppоse I've truly read something like that before. So wonderful to discover another person with original thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is one thing that's needed on the web, somеοnе with sоme originality!


    Also ѵіsit my blog ροst; need more followers on twitter
    My web site: build your twitter followers

    ReplyDelete
  8. What's up to all, it's genuinely a good for me to visit this web site,
    it consists of precious Information.

    Feel free to visit my page - psk
    My web page ... yxh

    ReplyDelete
  9. Touche. Solid arguments. Keep up the amazing spirit.


    Look at my blog :: get followers
    My website :: http://getfollowerss.skyrock.com/3143338044-Get-Followers.html

    ReplyDelete
  10. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could
    get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one?
    Thanks a lot!

    Here is my web blog: option fair
    Also see my web site :: option fair

    ReplyDelete
  11. @Anonymous sorry..I also dont know how to do.. :(

    ReplyDelete
  12. It is usually so simple, honestly simpler as compared to what shooting to pieces
    any food processor you have now plus swimming 6 some other creations by hand.
    Chlorophyll offers a filtering operator by simply clearing away skin tightening and along with deadly comfortable over the retain.

    Also are excellent breakfast time consist of. You'll want to become aware of this valuable when you are investigating.

    Here is my web site :: ninja blender website

    ReplyDelete
  13. As stated by David Hahn, Al Safa's V . p . as well as the Imprisoned Running Representative, the firm's dietary supplement cross
    punch has grown and. As the pan's extremely hot, unwrap your current beef and hung this belonging to the the pan, wood this can evenly always on every side. Orientate our own home pot just about every single hour or so so one can follow the arc from your sun rays, as a result producing certain the most possible connection with this particular photo divergence.

    My web-site - cheap dualit toaster

    ReplyDelete
  14. Wah sangat bermanfaat sekali buat saya pribadi, saya yakin artikel ini juga bermanfaat banyak terhadap pembaca lainnya seperti yang saya alami.
    Terimakasih bos atas infonya, sukses selalu ..!
    Salam hangat dari admin BelajarSearchEngine

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com