18 May 2012

UMAI SEDAP KE?


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Hye y’all..
Kabare????
Waras…
Alhamdulilah..

Harinie, honney nak perkenalkan kepada korang sume salah satu makanan yang popular di Sarawak ini, iaitu UMAI..atau sebutan orang sini UMEI (e-taling ye, ex:- epal, enak)

Jangan ditanya bagaimana cara membuatnya kerna diriku ini pun tak pandai membuatnya, apa ku tahu pun bahan utamanya adalah bahan mentah seperti isi ikan(ikan tertentu je, buka suma ikan boleh digunakan), isi udang dan…….(sewaktu dengannya)


honney tahu makan sahaja (tapi tak de lah makan selahap KFC ler) hanya mencuba untuk merasa keenakkan umai yang dikatakan sedap sesangat tu. Biasalah lain orang lain citarasanya. UMAI ini pun jiran tetangga honney yang kasi, suami dia memang suka buat UMAI tu(bak kata si isterinya) Untuk mengetahui rasa dan kenikmatannya dengan lafaz bismillahirranirahim honney mencubanya .
>,<
Rasa dia masam-masam manis dan pedas sikit, macam kerabu ulam pun ada, sebab UMAI nie dia kena letak bawang besar, limau nipis, cili, gula, garam dan isi ikan(bukan semua isi ikanyang sesuai dibuat umai. Harap maklum k)

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

CORETAN YANG LAIN

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com