Sos Manis Sate Ikan



`•.¸.¸¸.•*
❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all


Sos ini sesuai dimakan bersama sate ikan. Nak resepi sate ikan ini boleh tengok DISINI
Resepi ini honney dapat dari Kak Esul. Thanks kak for the recipe. Very yummy..


Resepi Sos Manis Sate Ikan (Edisi Kak Esul)

Sos manis sate ikan.

Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat(honney tumbuk je)
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah(honney guna merah jambu)

Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
2. Masukkan air.
3. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah jambuWarna merah tu pakai sikit je 
    untuk nampak warna pink. Kacau.
4. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

3 comments:

  1. ya allah !!
    terliur!!!!!!!!
    sate ikan ni FEVERET SAYA!!!
    lagi pulok ade entry ni
    ='(
    nak makan sate ikan~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh ler mkn...kita ada buat lagi..lg sedap mkn dgn sos pedas..hehehe

      Delete
  2. okay, my faberet mse sekolah rendah dlu..skrg dah lme tak nampak org jual bnde ni..huuuuu...memang sedap la...

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)