12 May 2012

HUKUM SAMBUTAN HARI IBU

`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Seperti yang sudah kita maklum esok adalah HARI IBU. Antara Hari Ibu dan Hari Bapa, Hari Ibu lebih menonjol berbanding dengan Hari Bapa, mungkin kerana peranan Ibu yang lebih terhadap anak-anak mereka berbanding dengan Bapa. Ibu lebih menumpukan kasih sayang kepada anak-anak dengan tidak terhingga. Walaupun begitu, peranan yang dimainkan oleh Bapa tidak boleh diabaikan begitu sahaja, sebab itulah ada juga giliran untuk Hari Bapa.


Mungkin boleh kita kaitkan Ibu dengan nilai kasih sayang, manakala dengan Bapa pula dikaitkan dengan nilai jati diri, tanpa kedua-duanya sudah pasti kita tidak akan lengkap didunia ini.

          Seperti yang dikecohkan baru-baru ini, sambutan Hari Ibu nie adalah diharamkan. Persoalannya “Haram Ke Tidak Sebenarnya??” 

 

Dalil Ustaz Azhar Idrus Dalam Menyambut Hari Ibu

Ustaz azhar mengatakan haram sambut hari ibu kerana sejarah hari ibu disambut itu berasal dari sambutan kristian tanda penghormatan kepada Mother Of Churh iaitu ketua segala gereja
Ustaz azhar idrus juga menyatakan satu sabda nabi s.a.w yang bermaksud :
Kalian akan mengikuti adat tradisi umat sebelum kamu sejangkal demi sejengkal. Sehasta demi sehasta, sehingga sekiranya mereka masuk ke dalam lubang biawak (pun), kamu akan mengikutinya juga.
Para sahabat nabi bertanya:
Wahai Rasulullah, apakah mereka itu orang-orang yahudi dan Nasrani?
Jawab baginda Rasulullah: Kalau bukan mereka, siapa lagi?
(Hadis riwayat Abu Said al Khudri )

 

Info ini diperolehi dari blog Saudara Syafiq

 

*Kesimpulan honney:-

Esok HARI IBU..haram disambut...tak pe.. honney tak kesah pun...nak appreciate IBU/MUMMY/MAMA/UMI/MAK/MUM...tak perlu tunggu 13 mei..lagipun tarikh 2 tarikh keramat bagi satu tragedi  pd 13 mei 1969..hari-hari merupakan HARI IBU..ekk honney panggil mak ler..sok hari-hari HARI MAK..sebab hari-hari mak masak...hehehe..


 

I love my mother yes i do, for she is the one that has been there too! I love my mother yes i do. For if i had no mother like the one i do, i would be lonely, clueless, as well as you. I love my mother yes i do for she is the one that taught me too. So HAPPY MOTHERS DAY FOR ALL OF THOSE MOTHERS OUT THERE TOO! 

2 comments:

  1. salam comelnye blog awak ni saya suke!!
    jemputlah ke blog saya ya! kat http://www.carabuatduit2u.com

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

CORETAN YANG LAIN

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com