15 May 2012

Kenali bahan utama untuk membuat kek


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Ditujukan khas untuk seorang sahabat..

Entry kali ini, honney dedicated for the someone. Itu olang sahabat lammma gua. Tajuk entry pun korang dah baca, kenali bahan. Orait, now jom pergi kenal bahan-bahan untuk membuat kek yang upmhhh marvelous. Walaaaa…

Gambar 1:-


àDikenali sebagai cawan penyukat ataupun juga sukat air atau whateverlah..yang pasti cawan penyukat honney nie boleh digunakan untuk 4 jenis bahan iaitu boleh menyukat gula, tepung, beras dan juga cecair iaitu air atau sewaktu dengannya. Alat ini dapat mengantikan berat penimbang jikalau untuk menyukat bahan yang sedikit. Jadi tak perlulah susah-susah nak sukat guna penimbang. >mood malas<.. Boleh didapati di kedai menjual barang plastik, Onestop superstore, kedai menjual barang kek.

Gambar 2:-
 

àTepung untuk membuat kek ada banyak jenis, antaranya Tepung Hong Kong a.k.a Tepung Waterlily. Mungkin berasal dari Hong Kong barangkali..wallahuallam.. bagi sesiapa yang pertama kali mendengar memang akan berasa hairan dan pelik, malah ada yang ketawa kihkihkih like me. Tapi itu lumrah kan. Seperti gambar di atas ini adalah tepung kek Hong Kong. Jauh mali, tepung ini lebih halus dan putih. Amat sesuai untuk  membuat pau dan kek. Kesannyaa nanti kek anda nanti teksturnya menjadi lebih lembut macam kek span tu. Boleh rujuk resepi KEK KUKUS AISKRIM. Boleh didapati di pasaraya ataupun supermarket ataupun kedai menjual bahan kek. Pasti ada.

Gambar 3:-
Untuk brand yang HALAL prefer NONA, BUNGA RAYA or NUR.(ini gambar contoh)


à Function lebih kurang tepung di atas juga, tapi wajib digunakan untuk meringankan dan mengebukan kek anda. Banyak kek yang memerlukan bahan ini. Iaitu Ovalette, setakat nie selalu jumpa dia satu warna je(warna kuning) bukan bersih ye. Harap maklum. Boleh didapati dalam pelbagai versiada yang dalam botol cute, ada juga dalam tupperware besar(buka kedai bolehlah beli yang tu). Setakat kita nak buat makan-makan sendiri je better beli yang saiz kecik je. Buat pun setahun sekali, ye tak. Boleh didapati di pasaraya ataupun supermarket ataupun kedai menjual bahan kek. Dijamin ada. Resepi yang menggunakan bahan ini adalah:
-         KEK KUKUS AISKRIM
-         MARBLE ICE-CREAM

Info diatas sekadar pengetahuan yang  honney  tahu dan boleh dikongsi untuk korang semua. Kalau dah jadi buat tu jangan lupa credit to me oke…hehe.. honney  bukanlah seorang chef mahupun tukang masak tapi insyaAllah wanna to be..doakan ye, Amin.

2 comments:

  1. terima kasih sbb tak kedekut ilmu memasak....suka sgt blog honney..dh bookmark kat laptop saya...jgn marah klu setiap hari saya intai2 kat blog honney ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan...tak kesah lah...ilmu dikongsi nanti lagi byk ilmu yg kita dpt.. :)

      Delete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

 
Copyright © 2017 Wadah Berbicara. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.