18 May 2012

Resepi Diet Grape cereal @ Dessert Buah.


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Selamat Malam semua. Dah dinner belum?? Kalau rasa malas nak makan nasi jom ikut menu sihat honney kali ini. Bukan sebab malas masak ke apa, tapi dah jemu makan nasi. Syukur alhamdulillah, ingatlah insan yang berada di Somalia yang serba serbi kekurangan. Moga-moga saudara islam kita disana kuat semangat mereka. Amin.
        
         Menu sihat kali nie adalah berasaskan cereal ataupun bijiran gandum atau oat dan nestum. Amboi hang jadi minah celup malam nie, tukaq selera dah. Bukan apa, kadang-kadang menu mat celup dan minah celup nie lah lagi sihat berbanding dengan menu cik timah cik senah nie. Terpulang pada korang untuk menilainya. Ini sekadar pandangan seorang insan bernama cik honney.


         Orait, menu kali ini terdiri dari bijiran oat dan juga nestum berserta dengan sedikit buah-buahan. Ini bagi siapa yang geamr makan oat kalau tak minat sila berambus dari sini...Get lost!! haha kejamnya..tak ada lah. kalu korang tak minat Grape cereal nie korang boleh cuba menu sihat satu lagi..nak tahu sila scroll ke bawah..





Resepi: Grape cereal.
Sumber: Rekaan Sendiri.

Bahan-bahan:
*2 bungkus nestum nesvita 3 in 1.
*1 cawan oat.
*5 biji buah anggur (dibelah 2)
*1 cawan susu segar/susu cair
3 sb susu pekat/madu/gula (optional)

Cara-caranya:
1-    Masukkan semua bahan bertanda * dan gaul rata.
2-    Tambah sedikit susu pekat/madu/gula untuk memaniskan kalau suka. Kalau tak suka boleh je makan gitu je tapi agak tawar la nanti. Takut korang muak pulak nanti.
3-    Taraaa...siap untuk dijamah.


  Menu yang ini honney  pasti ramai yang gemarkannya. Korang boleh pilihan jenis buah-buahan yang korang suka lah.

Resepi: Dessert Buah.
Sumber: Rekaan Sendiri

Bahan-bahan:
2 biji buah pisang
½ buah belimbing
5 biji buah anggur

Cara-caranya:
1-    Potong dan hias ikut kreativiti anda.
2-    Siap untuk dihidangkan.

NOTA: Buah-buahan elok dimakan sebelum menjamah nasi untuk melancarkan sistem penghadaman anda. Di samping mengikut sunnah nabi, pahala ganjarannya.


--SELAMAT MENCUBA--

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

CORETAN YANG LAIN

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com