8 March 2012

RESEPI TEH 3 LAYER


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

 Selamat Malam para blogger sekalian...apa khabar???harap-harap sihat-sihat belaka la ye..
Dah dinner ke belum??
takpun supper ke??

Kali nie   honney   nak buat entry tentang resipi pulak ye..dah lama tak update pasal resepi-resepi nie..ok, petang tadi kira minum petang la,  honney   try buat Tea 3 Layer resepi dia macam Bandung 3 Layer(just different colour je) yang mana resepinya  honney  ambil dari 
BLOG Oh Malaysia terima kasih tuan blogger ye...minta share resepi mavelos anda itu di 
blog Wadah Berbicara ye...
Terima Kasih..^^,

Resepi yang  honney  katakan tadi tu yang dibawah inilah...confirm tak menyesal..takut tak sedap jadi  honney  buat 3 gelas comel seperti yang tertera di gambar tu je..(testing2x..haha)

Bahan-bahan

3 ucang teh(  honney   guna 2 uncang je)

3 keping gula melaka(  honney   guna 4SB gula merah + 3SB gula pasir)
1/2 tin susu cair(  honney   guna suku je)
Sedikit air(agak-agak dapat mencairkan gula merah tadi tu je)
Ais(  honney   guna ice cube dalam 3-4 ketul untuk segelas)

Cara-cara:-
1.       Bancuh teh uncang dengan air panas dan biarkan seketika.
2.       Cairkan gula melaka dalam periuk dengan sedikit air(  honney   larutkan dengan didihkan atas api). Kacau hingga gula melaka/gula merah+gula pasir hancur dan sebati.
3.       Masukkan air gula melaka/gula merah+gula pasir ke dalam gelas dan sejukkan seketika.
4.       Masukkan ais ke atas lapisan gula melaka/gula merah+gula pasir
Kemudian masukkan susu cair dengan perlahan-lahan.
5.       Masukkan air teh dengan perlahan-lahan. Siap untuk diminum!
Sila kurangkan gula melaka/gula merah+gula pasir kalau tak suka manis. 
Boleh juga nak tambah teh uncang supaya lapisan teh lebih pekat 



-SELAMAT MENCUBA..-^^,

No comments:

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

 
Copyright © 2017 Wadah Berbicara. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.