8 March 2012

RESEPI TEH 3 LAYER


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

 Selamat Malam para blogger sekalian...apa khabar???harap-harap sihat-sihat belaka la ye..
Dah dinner ke belum??
takpun supper ke??

Kali nie   honney   nak buat entry tentang resipi pulak ye..dah lama tak update pasal resepi-resepi nie..ok, petang tadi kira minum petang la,  honney   try buat Tea 3 Layer resepi dia macam Bandung 3 Layer(just different colour je) yang mana resepinya  honney  ambil dari 
BLOG Oh Malaysia terima kasih tuan blogger ye...minta share resepi mavelos anda itu di 
blog Wadah Berbicara ye...
Terima Kasih..^^,

Resepi yang  honney  katakan tadi tu yang dibawah inilah...confirm tak menyesal..takut tak sedap jadi  honney  buat 3 gelas comel seperti yang tertera di gambar tu je..(testing2x..haha)

Bahan-bahan

3 ucang teh(  honney   guna 2 uncang je)

3 keping gula melaka(  honney   guna 4SB gula merah + 3SB gula pasir)
1/2 tin susu cair(  honney   guna suku je)
Sedikit air(agak-agak dapat mencairkan gula merah tadi tu je)
Ais(  honney   guna ice cube dalam 3-4 ketul untuk segelas)

Cara-cara:-
1.       Bancuh teh uncang dengan air panas dan biarkan seketika.
2.       Cairkan gula melaka dalam periuk dengan sedikit air(  honney   larutkan dengan didihkan atas api). Kacau hingga gula melaka/gula merah+gula pasir hancur dan sebati.
3.       Masukkan air gula melaka/gula merah+gula pasir ke dalam gelas dan sejukkan seketika.
4.       Masukkan ais ke atas lapisan gula melaka/gula merah+gula pasir
Kemudian masukkan susu cair dengan perlahan-lahan.
5.       Masukkan air teh dengan perlahan-lahan. Siap untuk diminum!
Sila kurangkan gula melaka/gula merah+gula pasir kalau tak suka manis. 
Boleh juga nak tambah teh uncang supaya lapisan teh lebih pekat 



-SELAMAT MENCUBA..-^^,

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

CORETAN YANG LAIN

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com