19 January 2012

RESEPI AISKRIM MUDAH

..SELAMAT PETANG..

Assalamualaikum..

  Cuaca hari nie diramalkan panas terik di beberapa kawasan di sebelah utara dan hujan sekejap-sekejap di beberapa bauh negeri di selatan..(aduduh dah pas boleh jadi pembaca berita ramaln cuaca nie..hehe)

Petang  nie honney  nak kongsi satu resipi yang sering kali emnajdi perhatian diri ini dikala cuaca paans terik...memang tak keceawa lah pabila pertama kali mencubanya..mavelous...yummy2x..sedappppppp..(rugi kalau tak cuba..modal pun tak lebih dari RM 10 dan dapat dua bekas aiskrim seperti nie)



Bahan-bahan ( Sekeluarga boleh menikmatinya )

  • Susu kotak sebarang perisa..(kotak yang beso tu..   honney     selalu beli yang ductch lady punye)
  • Coffemate 200gm (harga tak silap dalam RM2.90)
  • Susu pekat secukup rasa (korang agak-agakla kalau suka manis taruh banyak sket..   honney     letak 1 cawan kopi je)

                                                                     Cara-cara

  1. Bekukan susu kotak (kalau nak buat esoknya,korang bekukan la malam sebelum tu)
  2. Bila dah beku, guriskan dengan garfu sampai menjadi halus (  honney   hiris guna pisau je...cepat sikit)
  3. Kemudian masukkan coffemate kesemuanya dalam ais tadi tu. Gaul kasi rata.
  4. Masukkan susu pekat secukup rasa. Kalau suka manis taruh lebih la.Tapi janganla manis sangat
  5. Lepas tu,pukul dengan speed yang paling laju.Hasilnya ia akan menjadi 2x ganda banyak dari ais yang dibekukan.
  6. Bekukan semula.Kemudian pukul lagi.Ulang 2-3 kali agar aiskrim menjadi halus.
  7. Setelah selesai,boleh la di makan aiskrim tu.Perlu dipastikan yang peti ais anda cukup sejuk untuk membekukan aiskrim berkenaan.

honney  dapat 2x bekas nie..memang puas la kalau nak lepaskan gian

makan-makan sambil menikmati matahari terbenam pun besttt..layannnnn
    Selamat mencuba!! Gerenti best punye! confirm sekali cuba nak buat lagi..

sumber google

RESIPI ASAL:dari web MY RESIPI

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com