19 January 2012

RESEPI AIKRIM MALAYSIA

Selamat Petang...
...Assalamualaikum...
                  First of all..terima kasih la ye kerna sudi menerjah blog honney  yang seba serbi kekurangan nie..(alolo touching la pulok memalam nie)

Malam nie  honney  tak mau leter banyak-banyak(penat nak menaip sebenarnya nie..)
dah lama rasanya tak kongsi resipi dengan korang sume yer..So, malam nie  honney   nak kongsi satu resipi yang paling..paling..paling... mudah sekali..iaitu new post untuk arinie AISKRIM MALAYSIA..
bukan aiskrim mat saleh nie
sumber dari google

honney  nak kongsi resipi  AISKRIM MALAYSIA yang mak-mak kite buat dulu-dulu tu...

                                                                                           PERISA JAGUNG
TIPS 1:
Aisrim nie kalau nak sedap kena letak banyak sugar la ye..baru dia lembut nanti selepas beku..kalau kurang gula ais tu nanti bila dia beku akan menjadi agak kasar..(kureng puas kalau nak nyoyot pun...kan...kan..kan..)

TIPS 2:
Semasa nak bancuh air untuk dibuat ais tu kena guna air panas untuk larutkan gula yang kita masukkan pada awal tadi (  honney  selalu guna air yang panas yang mendidih blup..blup tu..lagi cepat gula akan larut.. )

TIPS 3:
Buat dengan hati yang ikhlas..confirm sedap punyalah..even air tu simple je kalau baut dengan ikhlas ianya akan bertambah ++ kesedapannya..lepas dah siap bancuh air tu korang ikat la ketat-ketat macam nie ye..

Sedap dimakan ketika cuaca panas..yum2x...sila..sila..hehe

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com