11 June 2011

Resepi Kek Coklat Ganache Moist ..




`•.¸.¸¸.•*
❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all



Hope korang sume sihat-sihat belaka la ye ..by the way arinie honney teringin nak makan kek la pulok..agaknye dah lama tak buat kek...adik-adik pun suruh buat sama..so   honney pilih nak buat kek coklat moist..lagipun entry yang nie dah lama terperuk, petang nie baru teringat nak post. Papepun jangan berduka lara ye..

Kek kali ini sangat mudah utnuk dibuat. Bahan-bahan sume dah ada..just taruk telur,minyak n sedikit air je..lagipun kali nie  honney  guna tepung segera..nak try la tengok sedap n moist tara mana kan..papepun memang moist pun...yummy..tapi kek soklat yang ini sangat manis tambah dgn ganache dia lagi..

Dinasihatkan jangan buat selalu ye..kadang-kadang tu bolehlah bukan apa... honney  takut nanti ada orang kena diabetes sebab suka makan kek nie...kesihatan tetap diutamakan...so makan tu berpada-pada ye...

KEK COKLAT GANACHE  MOIST

nie lah pek segera yang   honney beli..
bahan-bahan:-
   - 3 telur grade A
   - 100 ml air
   - 150 gram minyak masak..

cara-caranya:-
*rujuk pada arahan di belakang kotak tersebut

utk GANACHE/TOPING kek:
-1 tin susu cair(505 gram)-( honney  taruk setengah sje..agak2 cukup boh atas kek je..)
-1/2 cawan air
-1 sudu teh perisa vanilla/coklat
-1/3 cawan serbuk koko
-sedikit garam( honney  tak letak pun ) 
*ada org letak 1 sudu tepung jagung..

cara-cara:-
-campurkan sume bhn tersebut dan didihkan di atas api sederhana hingga adunan pekat
-sejukkan dan sapu di atas kek
-hias mengikut kretiviti anda..
~SELAMAT MENCUBA~
^^,

0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com