10 June 2011

Cucur Nasi Ikan Bilis


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all


Lepas buat biskut mama carey versi my head perut honney bekeroncong la pulok..maklumlah syiok wat biskut sampai lupa nak mkn..haha..elok2x pas bakr biskut dan2 dia lapaq...nk mkn lauk mak xmasak lagi so  honney   try wat resepi cucur nasi ikan bilis nie...maklumlah sejak2 cuti sekolah nie  honney   active BLOGGER tengok blog2 org len sume boh resepi yg meleh air liur den..apa lagi try jelah..bahan2 mmg dah sediakan ada kat rumah so tgl nak wat je..lepaih wat panggil adik2 makan....tanya mak..dia kata sedap..pastu habaq kat dia nie CUCUR NASI IKAN BILIS..dia kata 'tula wat resipi pelik2 t org xmkn gaduh hingaq'..hehe..(mesti ar wat penat2x xdak org mkn hingaq ar..)..pastu my sis campuq ckp dia kata 'dh la tepung byk karbohidrat ang p tambah ngan nasik g lagi berlipat kali ganda la'...(dlm hati mesti dia kata mcmna aku nak kuquih lau lagu nie gamaknye..).. honney  kata kat dia"ang mkn toksah dok hingaq..ku dh wat penat2x mkn jela..."
CUCUR NASI IKAN BILIS
 Bahan-bahannya:
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
CARA-CARA:-
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...


0 Chef(s):

Post a Comment

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com