7 June 2011

RESEPI PUDING ROTI MARBLE...



PUDING ROTI MARBLE  a.k.a AGAR-AGAR ROTI (whateverlah...asalkan boleh makan)..tapi honney suka panggil puding bcoz rasa mcm baguih g la..sedap je di dengar..mcm org panggil nama kita la..mesti nak panggil nama yang mak bapak kita bagi kan...xkan nak suruh orr panggil "wei mangkuk...atau wei @#$%! "..mesti kita nak naik hangin kan lau orang panggil kita mcm tu..hah so in this case that why la  honney  suka gelaran PUDING lagi berbanding agar-agar..rasa class gitu..hahaha.. 
Berbalik kepada akar umbi semula,  honney  memang suka mengotorkan dapur my mum dgn mencuba resepi yang di ambil kat INTERNET juga la...banyak manfaatnye tau..dapat la juga mengisi masa terluang dan menghabiskan stok makanan di rumahku ini dgn mencuba resepi-resepi tersebut...wakaka..bijak..bijak..hehe..
 ok..
Mula-mula kenalah sediakan bahan seperti berikut:-

Bahan-bahannye:-
* 4 keping roti (terpulang kpd individu)
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat (bukan 1 tin tau...2 eksyen je..hehe)
* 170ml susu cair (tp dlm kes nie 
honney  guna susu DUTCH LADY...agak2 1 cawan)
* 8gm serbuk agar2 (
honney   guna serbuk paket NONA 2 je..beli yg colourless..)
* 1/2 cawan gula
* 2 sb butter/marjerin dicairkan
* 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml/xpun agak2 je..jgn byk plak nanti puding kita akan cair)
dan

pewarna yang diminati..
( honney  guna 3 warna seperti merah,kuning dan hijau)

kemudian
1. Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
4. Bahagikan kepada 2 bhgn, satu bahagian warna asal dan satu bahagian letak koko.
5. Kacau cepat2 dan sebati,pastikan serbuk koko tak berketul2.
6.. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal dan sesenduk warna coklat, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
7. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.


-SELAMAT MENCUBA.^^,-
 

2 comments:

  1. makk aihh~ sodapnyo ceq tgk~ hehe~ nnt mai la bagi skit! xD

    awat ceq masuk blog hang rasa sedih bebeno? lagu mendayu2 cam nak nangis ja.. blog hang ceria, lagu sedih~ sob3.. hehe

    ReplyDelete
  2. ada sesuku g..mai la umah..hehe...
    sje je i testing lagu 2..amacam..best x..hehe...uitt min be my followers la..huhu...sian i tau..follower yg ada baru leh kira guna jari je..huhuso sad..jeles tgk org yg blognye ada ramai followers..huhuhuhu

    ReplyDelete

Ada apa-apa pertanyaan bolehlah tinggalkan komen anda di sini. Nanti saya balas dan kunjungi blog anda
(Jangan lupa tinggalkan link anda di sini juga ye, senang nak terjah balik) :)

Terima Kasih Daun Keladi,
Kerana Sudi Singgah Sini,
Lain hari saya Review Lagi,
Moga-moga bersua nanti :)

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com