Read More

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Selamat Datang ke blog indah ini
Read More

PETUA HILANGKAN BAU BADAN DALAM TEMPOH 3 SAAT

Anda mempunyai masalah bau badan yang kronik? Deodorant tak tahan lama? Kami ada penyelesaian kepada masalah anda tersebut.

3 July 2016

SALAM AIDILFITRI 2016




`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Setelah lama tidak bersiaran dan melakukan perubahan. Aidilfitri kali ini untuk kali pertama blog Hanis bertukar wajah di tahun 2116. Masih mengekalkan tema pink dan pastel color. Kalau dilihat dari semua bahagian blog ini masih dalam proses editing. Belum 100% sempurna lagi. Apa-apapun Hanis tetap nak berceloteh kat sini walaupun tak ramai nak tahu.

Sejujurnya ramadhan kali ini adalah ramadhan paling pantas berlalu yang pernah Hanis alami. Allahuakhbar!!! sedih nya hati ini apabila mengenangkan dosa-dosa lampau yang telah dilakukan. eurmmm..

Persiapan syawal kali ini adalah sederhana sahaja. Persiapan diri dan keluarga semuanya sudah selesai. Alhamdulillah. Persiapan jamuan raya seperti biskut raya semuanya Hanis tak buat dah. Seperti tahun-tahun sebelum ini ada saja resepi biskut yang Hanis akan cuba. Tahun ini hari-hari, hari ku bekerja semata-mata nak cuti raya lama sikit.

Jika ada yang nak mencuba resepi-resepi di blog Hanis, dipersilakan mencuba. InsyaAllah menjadi.
Disini Hanis share sekali lagi resepi-resepi biskut raya yang sering Hanis lakukan sebelum ini.

Biskut yang menjadi kegilaan Hanis suatu ketika dahulu. Lagi banyak coklat lagi sedap. Biskut almond yang Hanis buat takkan ada badam. Sebab badam tak sedap sangat kalau disalut dengan tepung cookies ni. 
BISKUT ALMOND LONDON
Biskut sarang semut inilah biskut yang paling sedap seantero dunia. Nak buat dia pun mudah je, sangat adunan dan tabur chocolate rice.
BISKUT SARANG SEMUT
Pertama kali Hanis belajar buat tart nenas sendiri, dari jem nenas sehingga adunan tepung. Alhamdulillah menjadi dan sangat sedap. Sekali buat 2 adunan baru cukup. 



Kalau nak rasa tart nenas gebu gebas, boleh cuba resepi yang Hanis dah cuba ni. Sedap giler beb.
http://www.wadahberbicara.my/2012/09/tart-nenas-gebu.html
TART NENAS GEBU
Biskut raya seterusnya yang Hanis berani cuba adalah biskut mama carey, Pertama kali bermain dengan aising. Biskut ini paling susah nak deco. Perlukan kesabaran yang tinggi.

BISKUT  STRAWBERRY MAMA CAREY
Salam Aidilfitri Hanis ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat. Selamat menempuh kesesakkan lalu lintas ketika musim perayaan ini. Berhati-hatilah di jalan raya, J


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J


Read More

7 February 2016

Panduan Pembentangan ketika Tamat Latihan Industri

 `•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

February 2016, hampir setahun lebih Hanis telah menamatkan Latihan Industri Hanis pada semester empat iaitu pada pertengahan tahun 2014. 

Tahniah kepada adik-adik yang sedang menjalani latihan industri anda. Semoga tabah mengharungi segala dugaan dan masalah ketika bertugas di firma.

Berikutan entry Hanis yang sebelum ini, ramai juga yang emel tanya macam mana nak buat slide presentation. Maaflah slides Hanis dah tak tahu save kat mana, habis semua folder dah godek tetap tak jumpa. Kalau tak boleh Hanis share dengan korang semua untuk dijadikan contoh. Tapi tak apa, Hanis masih ingat panduan pembentangan yang diperlukan ketika itu.

Apa khabar report dan jurnal harian anda?

Report dan jurnal harian jangan lupa sentiasa di update dari hari ke hari. Jangan siapkan di akhir latihan. Merana anda nak siapkan nanti. 

Masih binggung dan buntu nak siapkan jurnal harian, korang boleh tengok panduan yang telah Hanis kongsikan di entry sebelum ini.

]klik sahaja di bawah ini]

Cara Menulis Jurnal Harian ketika Pratikal.




Disini Hanis akan bantu anda untuk menyediakan slides anda sendiri. Antara panduan pembentangan yang asas diperlukan adalah seperti di dalam gambar yang Hanis dah screenshot ini.

Ini format yang Hanis ikut.
Kesimpulan daripada Panduan Pembentangan ini, Hanis hanya sediakan slide dalam 12 slides sahaja (ingat2 lupa dah).

Yang penting jangan melebihi 15 slides, Anggaran slides hanya 10-15 slides sahaja. Lebih-lebih slides tu akan boring. Lecture pun pening nak tengok.

Perkara yang penting perlu anda lakukan!!

Letak gambar-gambar aktiviti yang anda lakukan ketika di firma (tak wajib, tapi senang dapat menambat hati lecture) di slide, jurnal harian dan juga laporan(sebagai lampiran)

Bawa hardcopy laporan yang SUDAH LENGKAP dibinding/ring etc(ikut format U masing2 lah) dan jurnal harian beserta Surat Rasmi/Surat Makluman daripada Firma tempat anda menjalani latihan industri yang mengatakan anda sudah berjaya tamat latihan industri.

Buat backup slides anda di dalam 2 pendrive yang berasingan ataupun letak dalam hp juga. Takut ada sebarang masalah virus shorcut dan sebagainya. Boleh juga buat backup softcopy report.

Datang awal 30 minit sebelum hari pembentangan dilakukan.

Berpakaian kemas dan formal ketika hari pembentangan. Jangan serabai, Nanti markah anda dapat juga serabai serebeh.


Alhamdulillah, semuanya sudah selamat. Syukur Ya Allah
Masih keliru nak buat?? boleh pm Hanis di 

               Blog Hanis Zulaikha-www.wadahberbicara.my



LEPAS TU KENALKAN LAH DULU DIRI KORANG. JANGAN TERJAH TERUS EMEL NAK MINTA REPORT. HANIS TAK SUKA ORANG MACAM TU. TAK ADA BUDI BAHASA KIRANYA TU. 


Macam nak masuk rumah orang pun kena bagi salam kan. Minta izin dahulu. 
Cara itu lebih menyenangkan semua pihak.

Sesiapa yang berminat untuk dapatkan report Hanis selepas ini , Hanis akan bagi dengan beberapa syarat. Hanya yang betul-betul ada komitmen sahaja Hanis benarkan. Sila email Hanis untuk maklumat lanjut. Boleh email Hanis dulu, nanti kita chit chat.


Semoga anda berjaya di dunia dan akhirat. Wassalam.

Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha. 


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J
Read More

2 February 2016

Kain Batik Songket Sarawak paling murah

♥♥..ASSALAMUALAIKUM..♥♥
Salam 1 Malaysia y'all

Post yang kedua di tahun 2016 dan post pertama di awal bulan februari 2016. Seperti yang sudah maklum, kain songket sarawak sedang hangat diperkatakan. Sudah menadi trend dimana ramai para wanita khususnya berebut-rebut untuk mencari kain songket yang berkualiti bagus dan seller yang dipercayai. 

Oleh itu, Hanis mula mencari stock di kawasan Sarawak ini dan alhamdulillah syukur, Allah memudahkan urusan Hanis. Sebelum ini Hanis pernah menjual Shiseido Mask dengan harga yang agak murah daripada pasaran ketika itu. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan. Ramai juga customer yang repeat order. 

SHISEIDO BLACK MASK(murah aje!!)


Sekarang Hanis jual sekeping RM1.00 sahaja.

Berbalik pada tujuan asal, sekali lagi Hanis tampil dengan mempromosikan Kain Songket Sarawak yang lembut dan sedap dipakai. Jangan salah sangka ye, ini bukan kain songket yang keras macam pengantin dok guna tu. Kain songket sarawak ini seperti kain batik biasa. Cuma perbezaannya daripada corak dan harga sahaja.

Jika anda ada facebook silalah terjah




ataupun jika anda ada Instagram rajin-rajinlah terjah 








Untuk bulan februari ini, promosi kaw-kaw sedang dijalankan. 

NEW STOCK,NEW DESIGN
---------------------------------------
🌀
Material: cotton lembut , tak transparent , tak perlu lining.
🌀
2meter Bidang 45
🌀
Cantik dibuat sampin/ baju/jubah ... .



🌀
Nak borong? Meh whatsapp ...
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974



















Nak borong? Meh whatsapp ...
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974

Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J
Read More

3 January 2016

AZAM TAHUN 2016

♥♥..ASSALAMUALAIKUM..♥♥
Salam 1 Malaysia y'all

Salam ukhuwah di awal pagi hari ketiga di tahun 2016 ini, Hampir setiap tahun dari tahun 2012 Hanis akan menulis azam baru untuk di jadikan BIG WHY, tetapi malangnya entry berkaitan azam tahun 2015 Hanis cari tak jumpa pula. 

          Nak throwback sikit, azam tahun sebelum-sebelum ni ada yang berjaya Hanis capai dan ada juga yang tak berjaya. Kehidupan Hanis ketika 2012-2015 sangat berharga kerana ketika ini Hanis dah berjaya cari pendapatan sampingan dan mula berkecimpung dengan online business. Dan pengakhiran tahun 2015 Hanis aktif bisnes di instagram. Korang bolehlah terjah instagram personal Hanis di https://www.instagram.com/haniszula1kha/

                                       GOODBYE 2011...SAY Hye to 2012..

                                       Finally Welcome 2013!!


                                              HELLO 2014 !!

        Secara kesimpulan kehidupan Hanis pada tahun 2015 tersangatlah bahagia dan tidak lupa juga dipenuhi dengan memori yang masam manis serta kelat dan pahit. Memori yang sebegini Hanis tak pernah lupa tetapi untuk mengimbau kembali tidak sesekali.

         Alhamdulillah penghabisan tahun 2015 memberi 1001 kejayaan kecil bagi Hanis dimana pada pertengahan tahun 2015, dalam bulan mei (bulan kelahiran Hanis ini) Hanis berjaya pergi beberapa kelas masakan yang dianjurkan oleh beberapa institusi di kawasan Miri.

Memori MEI 2015


Hari pertama belajar buat roti bun dan roti piza hotdog biasa. Kena belajar pula uli doh 2kg(setiap kumpulan) dengan menggunakan tangan 100% tanpa bantuan mesin.

Selepas habis kelas balik rumah,masa driving memang rasa lenguh sangat-sangat. Pegang streng pun sentuh hujung jari je. Rasanya Hanis drive time tu slow ya amat. Sejam baru sampai rumah. Sedangkan masa pergi 20minit saja.Dah kat rumah lepas solat asar tiba-tiba kedua-dua belah tangan hingga ke pangkal bahu rasa tersangat lenguh dan sakit. Menangis juga bila kena urut dengan bonda. Bila malam lagilah sakit. Maklumlah tak pernah lagi rasa kena uli. Keesokkannya ada lagi kelas masakan.




Kali ini kena uli tepung sekilo setengah sahaja.  Malangnya team Hanis dah kelenguhan yang tersangat disebabkan sehari sebelum tu kena uli doh roti. Untuk kali ini chef bagi excuse boleh guna mesin uli. Pada permulaan kelas, kami dah buang masa 30 minit uli tangan, doh tetap tak licin akhirnya masuk mesin pengadun. Kan bagus chef bagi excuse awal-awal.

Apa-apa pun pengalaman ini sangatlah berharga. Azam tahun 2016 nak belajar buat kek lapis sarawak pula.

Memori JULAI 2015

Dua bulan kemudian, Hanis berpeluang berjumpa semula dengan rakan sekelas ketika form 1 dahulu.
Allah hampir 10 tahun kami tak pernah bersua, asyik bertegur sapa di whatssap sahaja.


Memori ini sempat dirakamkan ketika majlis open house aidilfitri di kampung Hanis. Sempatlah sediakan nasi tomato bersama ayam masak merah dekat kawan-kawan ini.

Sehari selepas tu Hanis menziarahi pula ke rumah rakan di Jeneri, Sik

10 years going strong and still counting.. next year kita jumpa lagi #eidmubarak #gengsemesti#batch2015

Kenangan manis yang seterusnya apabila Hanis sekeluarga berpeluang naik bus express setelah hampir satu dekad dah tak naik bas. 

Sehari sebelum balik ke Sarawak semula, Hanis sekeluarga berpeluang naik bus tranasional dari butterworth ke syahab perdana, alor setar.

Memori OKTOBER 2015

Apabila Hanis dilanda memori pahit masam kelat, syukur alhamdulillah ditemukan dengan rakan-rakan yang jujur dengan persahabatan ini apabila kami berempat berpeluang mencipta memori terakhir sebelum tamat belajar. Hanis ada coretkan satu entry di Percutian Bajet di Sarawak. Sesiapa yang teringin nak datang Sarawak bolehlah ikut panduan yang Hanis kongsikan di sana.



Semoga ikatan persahabatan ini akan terus mesra hingga ke akhir kita semua. InsyaAllah panjang umur kita berempat akan bertemu semula di majlis konvokesyen pada pertengahan tahun 2016 nanti.

Kenangan terindah yang seterusnya apabila Hanis diumumkan sebagai pemenang pertama anjuran Ephyra. Hanis berjaya menang entry terbaik bersama ephyra yang mana itulah kejayaan pertama Hanis menang duit tunai sebanyak RM300 daripada hasil menulis blog. 



Maklumlah apabila hujung pengajian macam Hanis dulu, yang mana pada semester terakhir sibuk dengan report akhir, sibuk dengan assignment kelas dan sebagainya. Jerawat di muka semakin subur membiak. Semakin hari semakin Hanis stress tetapi apabila Hanis cuba guna sabun ephyra skin bar yang diberikan oleh pihak Ephyra ini dan sebagai tanda menghargai jasa Ephyra berkongsi rezeki dengan Hanis sebab dah bantu selesai masalah jerawat di muka Hanis tu. Lepas tu, Hanis menulis satu review untuk mereka. Tak sangka pula, hasilnya Hanis menang wang tunai dan dapat lagi 2 ketul ephyra skin. Sekarang Hanis guna bila perlu saja. Sebab masalah jerawat dah semakin berkurang selepas consume vitamin C shaklee. Alhamdulillah dah berjaya jadi agen Shaklee. Lepas ini sapa ada masalah kesihatan meh sini Hanis tolong korang.


Memori NOVEMBER 2015

Apabila 5 bulan ketika sem akhir lalu Hanis dan rakan sibuk menyiapkan report akhir kami, akhirnya penat lelah kami dibalas apabila mendapat anugerah gold untuk projek akhir. ALHAMDULILLAH, syukur sangat-sangat sebab kami target nak lulus saja tau. Apabila selesai dengan report akhir kami semua bersiap sedia untuk menjawab kertas peperiksaan dengan tenang. Hasilnya, alhamdulillah lulus dengan pointer yang baik walaupun tak berjaya dapat anugerah dekan. Yang penting dapat grad tahun ini. Amin

Memori DISEMBER 2015

Selepas habis exam, hampir 40 hari lebih Hanis menghabiskan masa terluang dengan berlibur di rumah. Ikut saja kemana bonda dan ayahanda pergi. Ketika ini Hanis terasa seperti anak tunggal pula disebabkan adik2 masih belajar di U masing2.

Keseluruhan azam tahun 2015 Hanis dah berjaya capai hampir 80%. selebihnya 20% adalah azam nak kurus..haha. Azam nak kurus dengan sihat itu Hanis akan bawa ke tahun ini. InsyaAllah minggu depan Hanis akan mula kehidupan clean food semula. Doakan Hanis berjaya dapat berat yang diidami.

AZAM TAHUN 2016

Permulaan tahun 2016 yang sangat harmoni apabila hari pertama bangun tidur masih berada dekat dengan ibubapa. Syukur Alhamdulillah

Bertambah lah lagi setahun usia kita ke hadapan, masih kurang percaya dimana tahun ini Hanis akan berusia 24 tahun insyaAllah pada bulan 5 nanti. Ketika ini ramai juga rakan sebaya Hanis dah berkahwin dan tak kurang juga yang dah ada anak. Cepat betul korang proses. Tahniah diucapkan.

Tahun 2016 ini Hanis rasanya masa semakin cepat berlalu


Semakin hari semakin risau dengan kehidupan akan datang. 

Azam yang pertama untuk tahun 2016 ini tak pernah lagi Hanis pasang azam di awal tahun sebelum ini untuk mengecapinya. Tetapi perasaan ini semakin membara apabila Hanis dah habis study.

iaitu


Hanis berimpikan bahawa tahun ini Hanis akan menunaikan ibadat haji. Hanis pernah bernazar sebelum capai 25 tahun Hanis akan sampai di tanah haram ini. Allah, pilunya hati ini apabila melihat gambar kaabah ini di google. Semuanya indah, insyaAllah Hanis akan pergi sana. Doakan bonda dan ayahanda terbuka hati nak pergi tahun ini. 

Azam yang kedua Hanis ini mencari kerja yang terbaik agar Hanis dapat menunaikan azam yang pertama tadi. InsyaAllah doakan yang terbaik. 
InsyaAllah rabu minggu depan Hanis akan mencuba nasib untuk pergi interview buat pertama kalinya dalam hidup. Doakan Hanis dapat pekerjaan yang terbaik.

Azam yang ketiga, selepas dapat kerja Hanis akan lunaskan hutang ptptn.
Alhamdulillah syukur hutan ptptn yang Hanis dapat tak sampai 5 ribu. InsyaALLAH boleh bayar dah lepas ini.  Selepas hutang dah berjaya diselesaikan Hanis akan kumpul duit daripada gaji bulanan untuk membeli pakej haji pada hujung tahun 2016.


Ada yang tanya Hanis, bila nak kahwin. Bagi Hanis nak kahwin ketika umur sebelum 25 tahun ini mungkin tidak sama sekali. Hanis target akan kahwin pada umur 28 tahun. Lebih kurang 5 tahun lagi, sempat lah Hanis nak bina kerjaya Hanis cari harta dan sebagainya. Cari laki? nanti-nantilah.

Sebab sekarang Hanis percaya Allah dah tetapkan jodoh yang terbaik untuk hambanya.

So gadis diluar sana, kalian jangan bingung dan sibuk nak cari prince korang lagi ye. Mari kita cari kerja dan pendapatan sendiri dahulu sebelum menjadi isteri kepada seseorang.


Mohonlah yang terbaik andai si dia adalah jodohku.


Semoga tahun 2016 ini akan menwarnai kehidupan yang lebih baik daripada sebelum ini.



APA PULA AZAM KORANG???


Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J

Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

Followers

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com