Panduan Pembentangan ketika Tamat Latihan Industri

 `•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

February 2016, hampir setahun lebih Hanis telah menamatkan Latihan Industri Hanis pada semester empat iaitu pada pertengahan tahun 2014. 

Tahniah kepada adik-adik yang sedang menjalani latihan industri anda. Semoga tabah mengharungi segala dugaan dan masalah ketika bertugas di firma.

Berikutan entry Hanis yang sebelum ini, ramai juga yang emel tanya macam mana nak buat slide presentation. Maaflah slides Hanis dah tak tahu save kat mana, habis semua folder dah godek tetap tak jumpa. Kalau tak boleh Hanis share dengan korang semua untuk dijadikan contoh. Tapi tak apa, Hanis masih ingat panduan pembentangan yang diperlukan ketika itu.

Apa khabar report dan jurnal harian anda?

Report dan jurnal harian jangan lupa sentiasa di update dari hari ke hari. Jangan siapkan di akhir latihan. Merana anda nak siapkan nanti. 

Masih binggung dan buntu nak siapkan jurnal harian, korang boleh tengok panduan yang telah Hanis kongsikan di entry sebelum ini.

]klik sahaja di bawah ini]

Cara Menulis Jurnal Harian ketika Pratikal.




Disini Hanis akan bantu anda untuk menyediakan slides anda sendiri. Antara panduan pembentangan yang asas diperlukan adalah seperti di dalam gambar yang Hanis dah screenshot ini.

Ini format yang Hanis ikut.
Kesimpulan daripada Panduan Pembentangan ini, Hanis hanya sediakan slide dalam 12 slides sahaja (ingat2 lupa dah).

Yang penting jangan melebihi 15 slides, Anggaran slides hanya 10-15 slides sahaja. Lebih-lebih slides tu akan boring. Lecture pun pening nak tengok.

Perkara yang penting perlu anda lakukan!!

Letak gambar-gambar aktiviti yang anda lakukan ketika di firma (tak wajib, tapi senang dapat menambat hati lecture) di slide, jurnal harian dan juga laporan(sebagai lampiran)

Bawa hardcopy laporan yang SUDAH LENGKAP dibinding/ring etc(ikut format U masing2 lah) dan jurnal harian beserta Surat Rasmi/Surat Makluman daripada Firma tempat anda menjalani latihan industri yang mengatakan anda sudah berjaya tamat latihan industri.

Buat backup slides anda di dalam 2 pendrive yang berasingan ataupun letak dalam hp juga. Takut ada sebarang masalah virus shorcut dan sebagainya. Boleh juga buat backup softcopy report.

Datang awal 30 minit sebelum hari pembentangan dilakukan.

Berpakaian kemas dan formal ketika hari pembentangan. Jangan serabai, Nanti markah anda dapat juga serabai serebeh.


Alhamdulillah, semuanya sudah selamat. Syukur Ya Allah
Masih keliru nak buat?? boleh pm Hanis di 

               Blog Hanis Zulaikha-www.wadahberbicara.my



LEPAS TU KENALKAN LAH DULU DIRI KORANG. JANGAN TERJAH TERUS EMEL NAK MINTA REPORT. HANIS TAK SUKA ORANG MACAM TU. TAK ADA BUDI BAHASA KIRANYA TU. 


Macam nak masuk rumah orang pun kena bagi salam kan. Minta izin dahulu. 
Cara itu lebih menyenangkan semua pihak.

Sesiapa yang berminat untuk dapatkan report Hanis selepas ini , Hanis akan bagi dengan beberapa syarat. Hanya yang betul-betul ada komitmen sahaja Hanis benarkan. Sila email Hanis untuk maklumat lanjut. Boleh email Hanis dulu, nanti kita chit chat.


Semoga anda berjaya di dunia dan akhirat. Wassalam.

Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha. 


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J

Kain Batik Songket Sarawak Murah sahaja

♥♥..ASSALAMUALAIKUM..♥♥
Salam 1 Malaysia y'all

Post yang kedua di tahun 2016 dan post pertama di awal bulan februari 2016. Seperti yang sudah maklum, kain songket sarawak sedang hangat diperkatakan. Sudah menadi trend dimana ramai para wanita khususnya berebut-rebut untuk mencari kain songket yang berkualiti bagus dan seller yang dipercayai. 

Oleh itu, Hanis mula mencari stock di kawasan Sarawak ini dan alhamdulillah syukur, Allah memudahkan urusan Hanis. Sebelum ini Hanis pernah menjual Shiseido Mask dengan harga yang agak murah daripada pasaran ketika itu. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan. Ramai juga customer yang repeat order. 

SHISEIDO BLACK MASK(murah aje!!)


Sekarang Hanis jual sekeping RM1.00 sahaja.

Berbalik pada tujuan asal, sekali lagi Hanis tampil dengan mempromosikan Kain Songket Sarawak yang lembut dan sedap dipakai. Jangan salah sangka ye, ini bukan kain songket yang keras macam pengantin dok guna tu. Kain songket sarawak ini seperti kain batik biasa. Cuma perbezaannya daripada corak dan harga sahaja.

Jika anda ada facebook silalah terjah




ataupun jika anda ada Instagram rajin-rajinlah terjah 








Untuk bulan februari ini, promosi kaw-kaw sedang dijalankan. 

NEW STOCK,NEW DESIGN
---------------------------------------
🌀
Material: cotton lembut , tak transparent , tak perlu lining.
🌀
2meter Bidang 45
🌀
Cantik dibuat sampin/ baju/jubah ... .


🌀
Nak borong? Meh whatsapp ...
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974



















Nak borong? Meh whatsapp ...
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974
📲
Direct Whatsapp +6011.3928.9974

Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J