Read More

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Selamat Datang ke blog indah ini
Read More

PETUA HILANGKAN BAU BADAN DALAM TEMPOH 3 SAAT

Anda mempunyai masalah bau badan yang kronik? Deodorant tak tahan lama? Kami ada penyelesaian kepada masalah anda tersebut.

19 August 2016

Bercuti ke Kuching dengan bajet bawah RM200

`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all
Cuti-cuti 1 Malaysia? Kalau dengar "JOM P CUTI" sahaja mesti ramai yang suka, tambah-tambah remaja. Bercuti dengan keluarga atau dengan kawan-kawan itu satu perbezaan yang sangat ketara. Percutian bersama keluarga hampir semua kos ditanggung oleh ketua keluarga iaitu Abah lah kan. Tetapi kalau bercuti bersama kawan-kawan hampir semua bajet kita kena kira sama rata aau kongsi sama rata agar tak berlaku perbalahan.
Partner Hanis ketika nak balik Sibu.
  

Semoga kita berjumpa lagi
Hanis sendiri pun suka bercuti, setakat ini belum lagi mampu untuk meneroka negara orang. Baru berjinak-jinak untuk meneroka negara sendiri dengan menggunakan bajet yang seminima yang mungkin. Sebenar semasa zaman belajar dulu Hanis suka juga jalan-jalan dengan kawan. Setiap percutian yang kami rancang nak pergi mesti dah plan seminggu dua awal sebab nak get ready bajet. 

2 tahun lepas selepas tamat Latihan Industri selama 6 bulan, Hanis dan rakan-rakan terus pergi bercuti selama 4 hari 3 malam di Kuching(mostly memori bercuti Hanis tercipta di sini.)



Kos Percutian Bajet kali ini
Tiket Penerbangan dari Sibu ke Kuching pergi balik = RM 116.00
Makan Malam untuk seorang = RM 8.50
Beli Cenderahati = RM 60.00 (kongsi bersama rakan lain)
Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama adalah RM 130.50
Plan awal nak main game ni tapi tak cukup orang.
Kos Percutian Bajet kali ini
Minyak = RM 100 (boleh tahan 2-3 hari) share 4 orang
Jumlah perbelanjaan untuk hari kedua adalah RM 25.00

Rasa macam nak pegi sana lagi lah
Kos Percutian Bajet kali ini
Tiket Masuk ke Borneo Higland Resort = RM 8.00
Tiket nak masuk kawasan Kalimantan View = RM 10.00
Jumlah perbelanjaan untuk hari ketiga adalah RM 18.00

Ronda di waterfront sebelum pulang keesokkan harinya
Kos Percutian Bajet kali ini
Makan malam = RM 18.00
Kek Sarawak = RM10.00
Tambang perahu = RM1.00

Jumlah perbelanjaan rm19.00

TOTAL SEMUANYA ADALAH RM192.50 untuk percutian selama 4 hari 3 malam. Target bajet dibawah RM200, sebenar ada juga kos tersembunyi yang Hanis tak masuk sekali sebab banyak membeli barang di sana. RM200 tu hanya anggaran kasar sahaja. Nak selamat bawalah duit lebih. Di kuching terdapat pelbagai tempat menarik yang wajib anda kunjungi. 

Chinese girl yang friendly tau

Sepanjang percutian ini sebenarnya ada juga kenangan pahit. Apa-apapun untuk bercuti bersama kawan-kawan kenalah pandai pilih kawan yang sama kepala dan sanggup bertolak ansur. Jangan mencari kawan yang hanya suka mengambil kesempatan di atas diri kita nanti diri sendiri yang makan hati.

Tunggu flight nak balik ke Sibu

Ada yang kata, percutian seorang diri lebih mengembirakan tetapi bagi Hanis, percutian bersama kawan-kawan lebih mengembirakan. Lain orang lain citarasa dan pandangan. Itu tak boleh dinafikan. 

Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha.  https://www.instagram.com/haniszula1kha/

Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. :)
Read More

15 August 2016

BERUS MAKEUP MURAH


`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Sekarang trend makeup semakin menjadi-jadi di kalangan remaja perempuan, termasuk diri Hanis sendiri. Kalau duduk saja kat rumah mesti rasa nak main conteng-conteng muka. Tapi kalau conteng-conteng muka tak guna brush makeup memang tak sah lah.

Untuk mengatasi masalah korang tu, kat sini Hanis ada suggestion untuk korang dapatkan brush makeup yang murah giler2, dengan bajet bawah RM50 sahaja korang dah mampu memiliki 1 set berus makeup 24batang .


Dengan menggunakan 24pcs brush ini anda mampu kelihatan menawan seperti artis.

Terlalu banyak brush mungkin akan menyebabkan anda pening untuk memilih, kat sini Hanis bagi details siap untuk anda.

Peminat Pink jangan lepaskan peluang ini

24pcs makeup brush ini dilengkapi sekali dengan porch beg agar brush anda tak  bersepah merata






Semuanya harga mampu milik sahaja, iaitu bawah RM50.00




RM49.90 for 24pcs makeup brush
(pink colors)

Package Contents :
24Pcs Brushes & 1 Bag

Feature:
-100% brand new,high quality.
-Perfect for both professional use and personal use!

🔴
 All Prices Not Including Postage
🔴
 Actual products may differ slightly in appearance to images shown due to differences in system hardware, software design and configuration, as well as system use patterns, may affect product performance.


JIKA BERMINAT anda boleh terus
Whatsapp ke

+6011.3928.9974
Read More

3 July 2016

SALAM AIDILFITRI 2016




`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

Setelah lama tidak bersiaran dan melakukan perubahan. Aidilfitri kali ini untuk kali pertama blog Hanis bertukar wajah di tahun 2116. Masih mengekalkan tema pink dan pastel color. Kalau dilihat dari semua bahagian blog ini masih dalam proses editing. Belum 100% sempurna lagi. Apa-apapun Hanis tetap nak berceloteh kat sini walaupun tak ramai nak tahu.

Sejujurnya ramadhan kali ini adalah ramadhan paling pantas berlalu yang pernah Hanis alami. Allahuakhbar!!! sedih nya hati ini apabila mengenangkan dosa-dosa lampau yang telah dilakukan. eurmmm..

Persiapan syawal kali ini adalah sederhana sahaja. Persiapan diri dan keluarga semuanya sudah selesai. Alhamdulillah. Persiapan jamuan raya seperti biskut raya semuanya Hanis tak buat dah. Seperti tahun-tahun sebelum ini ada saja resepi biskut yang Hanis akan cuba. Tahun ini hari-hari, hari ku bekerja semata-mata nak cuti raya lama sikit.

Jika ada yang nak mencuba resepi-resepi di blog Hanis, dipersilakan mencuba. InsyaAllah menjadi.
Disini Hanis share sekali lagi resepi-resepi biskut raya yang sering Hanis lakukan sebelum ini.

Biskut yang menjadi kegilaan Hanis suatu ketika dahulu. Lagi banyak coklat lagi sedap. Biskut almond yang Hanis buat takkan ada badam. Sebab badam tak sedap sangat kalau disalut dengan tepung cookies ni. 
BISKUT ALMOND LONDON
Biskut sarang semut inilah biskut yang paling sedap seantero dunia. Nak buat dia pun mudah je, sangat adunan dan tabur chocolate rice.
BISKUT SARANG SEMUT
Pertama kali Hanis belajar buat tart nenas sendiri, dari jem nenas sehingga adunan tepung. Alhamdulillah menjadi dan sangat sedap. Sekali buat 2 adunan baru cukup. 



Kalau nak rasa tart nenas gebu gebas, boleh cuba resepi yang Hanis dah cuba ni. Sedap giler beb.
http://www.wadahberbicara.my/2012/09/tart-nenas-gebu.html
TART NENAS GEBU
Biskut raya seterusnya yang Hanis berani cuba adalah biskut mama carey, Pertama kali bermain dengan aising. Biskut ini paling susah nak deco. Perlukan kesabaran yang tinggi.

BISKUT  STRAWBERRY MAMA CAREY
Salam Aidilfitri Hanis ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat. Selamat menempuh kesesakkan lalu lintas ketika musim perayaan ini. Berhati-hatilah di jalan raya, J


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J


Read More

7 February 2016

Panduan Pembentangan ketika Tamat Latihan Industri

 `•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`
Salam 1 Malaysia y'all

February 2016, hampir setahun lebih Hanis telah menamatkan Latihan Industri Hanis pada semester empat iaitu pada pertengahan tahun 2014. 

Tahniah kepada adik-adik yang sedang menjalani latihan industri anda. Semoga tabah mengharungi segala dugaan dan masalah ketika bertugas di firma.

Berikutan entry Hanis yang sebelum ini, ramai juga yang emel tanya macam mana nak buat slide presentation. Maaflah slides Hanis dah tak tahu save kat mana, habis semua folder dah godek tetap tak jumpa. Kalau tak boleh Hanis share dengan korang semua untuk dijadikan contoh. Tapi tak apa, Hanis masih ingat panduan pembentangan yang diperlukan ketika itu.

Apa khabar report dan jurnal harian anda?

Report dan jurnal harian jangan lupa sentiasa di update dari hari ke hari. Jangan siapkan di akhir latihan. Merana anda nak siapkan nanti. 

Masih binggung dan buntu nak siapkan jurnal harian, korang boleh tengok panduan yang telah Hanis kongsikan di entry sebelum ini.

]klik sahaja di bawah ini]

Cara Menulis Jurnal Harian ketika Pratikal.




Disini Hanis akan bantu anda untuk menyediakan slides anda sendiri. Antara panduan pembentangan yang asas diperlukan adalah seperti di dalam gambar yang Hanis dah screenshot ini.

Ini format yang Hanis ikut.
Kesimpulan daripada Panduan Pembentangan ini, Hanis hanya sediakan slide dalam 12 slides sahaja (ingat2 lupa dah).

Yang penting jangan melebihi 15 slides, Anggaran slides hanya 10-15 slides sahaja. Lebih-lebih slides tu akan boring. Lecture pun pening nak tengok.

Perkara yang penting perlu anda lakukan!!

Letak gambar-gambar aktiviti yang anda lakukan ketika di firma (tak wajib, tapi senang dapat menambat hati lecture) di slide, jurnal harian dan juga laporan(sebagai lampiran)

Bawa hardcopy laporan yang SUDAH LENGKAP dibinding/ring etc(ikut format U masing2 lah) dan jurnal harian beserta Surat Rasmi/Surat Makluman daripada Firma tempat anda menjalani latihan industri yang mengatakan anda sudah berjaya tamat latihan industri.

Buat backup slides anda di dalam 2 pendrive yang berasingan ataupun letak dalam hp juga. Takut ada sebarang masalah virus shorcut dan sebagainya. Boleh juga buat backup softcopy report.

Datang awal 30 minit sebelum hari pembentangan dilakukan.

Berpakaian kemas dan formal ketika hari pembentangan. Jangan serabai, Nanti markah anda dapat juga serabai serebeh.


Alhamdulillah, semuanya sudah selamat. Syukur Ya Allah
Masih keliru nak buat?? boleh pm Hanis di 

               Blog Hanis Zulaikha-www.wadahberbicara.my



LEPAS TU KENALKAN LAH DULU DIRI KORANG. JANGAN TERJAH TERUS EMEL NAK MINTA REPORT. HANIS TAK SUKA ORANG MACAM TU. TAK ADA BUDI BAHASA KIRANYA TU. 


Macam nak masuk rumah orang pun kena bagi salam kan. Minta izin dahulu. 
Cara itu lebih menyenangkan semua pihak.

Sesiapa yang berminat untuk dapatkan report Hanis selepas ini , Hanis akan bagi dengan beberapa syarat. Hanya yang betul-betul ada komitmen sahaja Hanis benarkan. Sila email Hanis untuk maklumat lanjut. Boleh email Hanis dulu, nanti kita chit chat.


Semoga anda berjaya di dunia dan akhirat. Wassalam.

Siapa ada instagram bolehlah follow @haniszula1kha. 


Itulah ceritanya setakat ini. Thank you for reading this entry. J
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Jom Singgah

STATUS BLOG INI

BLOG INI DI DALAM PROSES UBAH SUAI. MOHON ANDA SEMUA KUNJUNGI SEMULA APABILA IANYA SUDAH KEMBALI CERIA 100%.

Hanis Zulaikha

My photo
Malaysia
☆Food Lover|Travelling|Blogging ☆ ☆Keep smiling and healthy ☆ Anything email me at [email protected]

Contact Me

ASSALAMUALAIKUM

THANKS KORANG

Popular Posts

Copyright © Wadah Berbicara | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com